Kényelmes nadrág, minimális varrás tudással

Múlt hétvégén egy kedves ismerősöm nekem ajándékozott három zsák ruha anyagot a nagyanyja hagyatékából. Ez a feltűnő virágos minta egyből megtetszett és alig vártam, hogy jusson időm varrni belőle valamit. Mivel nem vagyok varrónő- igaz belekezdtem egy levelező tanfolyamba, de a szabásminták elkészítéséhez szükséges mérések és számítások túl nagy falatnak bizonyultak- ezért csak valami egyszerű darab jöhetett szóba. A Pinteresten láttam az ötletet, hogy ha körülrajzoljuk egy meglévő ruhánkat, akkor az alapján hasonlót varrhatunk. Ezt a módszert már korábban használtam tunika szerű ruhák varrásához. Most egy kényelmes nadrágot gondoltam ehhez a vidám anyaghoz.

Mielőtt bármibe belekezdünk, az anyagot be kell avatni, vagyis ki kell mosni. Ez nagyon fontos, nehogy a kész ruha összemenjen az első mosáskor.

A szabásminta elkészítéséhez szükségünk lesz egy ív háztartási csomagoló papírra, és egy olyan nadrágra, amihez hasonlót varrni szeretnénk. 

A nadrágot félbehajtjuk és körbe rajzoljuk. Itt jó, ha van egy  kíváncsi kismacskánk is, aki segít ebben.

Ezt követően a szabásmintát kivágjuk és a ruhaanyag visszájára átmásoljuk. Fontos, hogy a nadrág szárának iránya megegyezzen a textil szálirányával, vagyis az anyag a nadrágszárra merőlegesen nyúljon. Ügyeljünk arra is, hogy a négy darabból kettő tükörkép legyen.

A nadrág elejéhez és hátuljához is ugyanazt a szabásmintát használtam, viszont miután kiszabtam a textilt, akkor jöttem rá, hogy az elején és a hátulján nem egyforma ülepet szokás szabni. Itt egy kicsit megijedtem, de már nem volt visszaút. Erről eszembe jutott Rilla Blythe (Lucy Maud Montgomery: Anne gyermekei a háborúban c. regényéből) , aki hiúságból és dacból az I. világháború kezdetén egy zöld kalapot vásárolt magának. Majd lelkiismeretfurdalás gyötörte, hogy a nehéz időkben egy ilyen drága holmira pazarolta a pénzét, ezért elhatározta, hogy 3 évig, vagy, amíg a háború tart, nem vesz másikat, csak ezt a kalapot fogja hordani.  Szóval eldöntöttem, ha kényelmetlen lesz így ez a nadrág, akkor én is vezekelni fogok a figyelmetlenségem miatt, hasonlóképp, mint Rilla Blythe a hiúsága miatt.

A felrajzolt mintákat kb. 2 cm-es varrásráhagyással körbe vágtam, majd  2-2 részt színoldalával összeillesztettem és először az ülepüknél összevarrtam.

Ezután szétnyitottam és szintén színoldalukkal egymás felé összetűztem, majd összevarrtam a nadrág szárait előbb belül, majd kívül.

Végül a nadrág derekára és a szárak aljára varrtam egy-egy kb. 3 cm széles szegélyt. A derekánál gumit húztam bele, majd a kis rést összevarrtam.

Ilyen egyszerű! Nagyon kényelmes lett, úgyhogy nem vezeklésből viselem.

Használatban így néz ki:

 

Hozzászólok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.