Transzferált konyharuha

Szeretjük a kávét, nagyon. Még a kutyánkat is róla neveztük el. A kávégépünk is kitüntetett helyet kapott  a konyhánkban, ami kényelmes használatot tesz lehetővé, viszont derűs időben szinte folyton tűz rá a nap. Üzemen kívül rendszerint letakarjuk egy konyharuhával, de hogy kissé stílusosabb legyen, arra gondoltam, készítek rá egy takarót.

Pár éve (5) Kaposváron egy kávé pörkölő üzemben sikerült vennünk néhány kávés zsákot, amiből akkor szőnyeget, fali polchoz hátteret és terasz árnyékolót készítettem. Pinteresten rengeteg ötletet lehet látni a zsákok felhasználására, párnáktól a függönyökön át a táskákig. Szuperül mutatnak az tény, de  valójában ezek a zsákok durvák, koszosak és rendkívül szöszölnek. A mintájukért viszont odáig vagyok, így úgy döntöttem, hogy egy finomabb, de mégis rusztikus hatású anyagra transzferálok egy kávés zsákról másolt feliratot. A minta innen van.

A feliratokat Photoshoppal készítettem.

Transzferezéshez a feliratok tükörképére van szükség, ezért a képet nyomtatás előtt tükröztem. A képek eredeti mérete A4-es. (Szabadon elmenthetők.)

A transzferezésnek több formája is van, én a legegyszerűbb módját választottam. Ehhez szükség van egy  úgynevezett transzferáló oldatra, ami a papírról átmásolja a textilre a mintát. Most “Pentart-os” transzfer folyadékot használtam. Ezzel szépen lehet dolgozni és nagyon kiadós. Régebben, amikor engem is beszippantott a transzfer láz, akkor fahéj olajat használtam. Imádtam az illatát, viszont néha besárgította a textilt. Akkoriban olvastam, hogy mások levendula olajjal és egy speciális narancsos tisztítószerrel is transzferálnak. A tisztítószert nem próbáltam, a levendula pedig nálam nem működött.

Szóval a transzfer oldaton kívül szükségünk van egy dekorálandó textilre,  fültisztító pálcikára, egy fém kiskanálra, egy darab papírtörlőre vagy szalvétára, kevés celluxra és persze a kívánt mintára. Fontos, hogy a mintát lézeres nyomtatóval nyomtassuk, mert csak azzal működik ez a technika.

A papírt, a mintás felével lefelé, néhány darabka cellux-szal a textilhez rögzítjük. Ezt követően a fültisztító pálcikát belemártjuk a folyadékba és a papírtörlővel egy kicsit eltávolítjuk róla a felesleget. (Így megelőzhető, hogy elkenődjön a minta.) A pálcikával átitatjuk a papírt, de csak ott, ahol az írás van, majd a kanál hátulját enyhén rányomva átdörzsöljük a feliratot. Így fog átkerülni a papírról a textilre a minta. Ezt alaposan kell csinálni, hogy szép egyenletes és élénk legyen a végeredmény. Mivel ez egy elég nagy minta volt, én soronként haladtam, majd újra az egészet átdörzsöltem.

Ha úgy gondoljuk, hogy sikeresen átjuttattuk a feliratokat, akkor óvatosan eltávolíthatjuk a papírt. A textilt végül átvasaljuk, ezzel rögzítjük a mintát, ami ezt követően a mosást is állni fogja.

A végeredmény:

 

Használatban:

Hozzászólok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.