Nyári táska varrás lépésről-lépésre

Volt egy feltűnő, nagy virágos maxi ruhám, amit már tavaly nyáron sem viseltem, mert egy kicsit megváltozott az ízlésem az utóbbi időkben. A mintája viszont annyira tetszett, hogy semmiképpen sem kívántam örökre megválni tőle, de azt is tudtam, hogy nem érezném jól magam benne. Ezért hosszas töprengés után úgy döntöttem, hogy varrok belőle egy praktikus nyári táskát, ami három módon hordható, átvetve, váll- vagy kézitáskaként.Ennek a táskának az elkészítése nem túl bonyolult, viszont némileg időigényes. Legalábbis nekem 3,5 órámba telt, igaz ebben benne volt a cipzár varrást bemutató videó tanulmányozása is. Valahogy nehezemre esett megérteni a technikáját, de nem adtam fel, így végül sikerült működőképes cipzárt varázsolnom a táskámba.

A táska varrása lépésről-lépésre:

Hozzávalók:
 • 2 db 40 x 45 cm-es téglalap a táska külsejéhez
 • 2 db 40 x 45 cm-es téglalap a béléshez
 • 2 db 35 x  8 cm-es rövid fülnek való téglalap
 • 4 db 37 x 5 cm-es téglalap a cipzár bevarrásához
 • 2 db kis téglalap a hosszú fül akasztójának rögzítéséhez
 • 1 db 40 cm-es cipzár
 • 1,5 m 3 cm széles heveder (hosszú fülhöz)
 • táska szerelékek (2 db félkarika, 2 db karabiner, 1 db csúszó)

1. Cipzár előkészítése

Ezt ebből a videóból tanultam meg. Számomra kissé zavaró volt, hogy nincs hang, de azért beteszem ide, mert én nem tudnám így elmagyarázni. Az utána következő képeim pedig segíthetnek, hogy miként is kellene kinéznie az eredménynek.

A cipzár egyik oldala kész:A kész cipzár:

2. Rövid fülek megvarrása

Ehhez az anyagot színoldalával befelé félbehajtottam, összevarrtam, majd kifordítottam. Ezután úgy vasaltam le, hogy a varrás vonala a fül egyik felének a közepére essen. Végül a két szélétől kb. 0,5 cm-re végig varrtam a füleket. Ez egyrészt díszítés, másrészt kicsit meg is erősíti az anyagot.

3. Hosszú fül akasztóinak megvarrása

Ehhez a kis téglalapot több rétegben összetűrtem, olyan szélességben, hogy a karikába kényelmesen beleférjen. Ezután a két szélétől kb. 2 mm-re végig varrtam. A képen már a karikába illesztve láthatóak.

4. Táska felső részének összeállítása

A rövid fület a képen látható módon helyeztem el a külső anyagon. Mindig a textil szélétől mérem ki a megfelelő távolságot, ahová a fület varrom. Előtte persze szemmértékre megnézem, hogy hogyan fog mutatni a kész táskán, nehogy nagyon közelre vagy túl távolra kerüljenek egymástól. Most 10 cm volt az ideális. Gombostűvel rögzítettem.Utána a cipzárt is az anyaghoz tűztem a fül fölé, következő rétegként, oly módon, hogy a cipzár textil részének közepe a külső anyag közepére kerüljön. Mivel sokkal szélesebb lett a cipzáram textil széle, mint, ahogy eredetileg szerettem volna, ezért én kb. 2,5 cm szélet hagytam csak neki, a többit varrás után levágtam. Aztán a bélést is a többi réteghez tűztem és az egészet végig varrtam. Mintás anyag esetén a mintás oldalával lefelé kell elhelyezni a bélést. Majd a másik oldalon is megismételtem ugyanezt a sorrendet. Utána így kell kinéznie a színoldalának:

És így a belsejének:

5. A táska összeállítása

Itt sajnos elfelejtettem fényképezni.

A táskabélés fenekét és a külső rész fenekét varrtam először össze. Majd, a virágos anyag két oldalán a tetejétől számítva kimértem 15 cm-t és oda tűztem a karikás hosszú fül tartót, úgy, hogy a karika a táska külső fele felé nézzen. Ezután a cipzárt kinyitottam és a táska visszáján végigvarrtam az oldalakat, a virágosat a virágossal, a fehéret a fehérrel. A bélésnél viszont az egyik oldalon kb. 10 cm-es nyílást hagytam a kifordításnak. Kifordítás előtt, a bélés és a külső rész alján is csináltam egy-egy talpat, hogy mélyebb legyen a táska. Ehhez egy háromszöget képeztem, az alsó varrásra merőlegesen, 10 cm-t levarrtam, cikk-cakk öltéssel eltisztáztam, majd a felesleget levágtam.Ezután a táskát kifordítottam, a bélés nyílását bevarrtam rejtett öltésekkel, aztán a táska szájától kb. 0,5 cm-re körbe varrtam a bélést a külső anyaggal.

A hevederek végét beolvasztottam, hogy ne bomoljanak szét, majd egy “bolti” táska mintájára befűztem a karabinerekbe és a csúszóba, végül varrógéppel levarrtam.

Ilyen lett:

Már használtam a táskát, és bár valóban praktikus, kényelmes és szép, azért kiderült néhány apróság, amit most már másképp csinálnék:

 • Erősebb, vastagabb anyagot választanék, hogy jobb tartása legyen a táskának.
 • A hosszú fül tartókat szintén erősebb anyagból varrnám.
 • A hosszú fül tartókat kicsit feljebb, max. 10-13 cm-re varrnám a tetejétől, mert kisebb visszahajtás talán még jobban mutatna.
 • A táska talpát is keskenyebbre venném néhány cm-rel.

Ezeken kívül, tökéletesen elégedett vagyok és biztos vagyok benne, hogy ez az egyik kedvenc nyári táskám lesz.

 

Hozzászólok