Zsámoly kárpitozás

Ezt az antik zsámolyt még a nyár végén találtuk egy német használt bútorosnál. Nem az eladó holmik között volt, hanem a hátsó sufniban kallódott. Ponyva nehezéknek használták és egy kicsit el is volt ázva. 2000 Ft-ért sikerült megszereznünk és azóta várta, hogy új életre keljen nálunk.

Néhány éve már kárpitoztunk egy retro fotelt, ezért bátran neki mertünk állni ennek a zsámolynak is.

Első lépésként eltávolítottuk a régi kárpitot és a rugókat rögzítő hevedereket. Ez a legnehezebb és leghosszadalmasabb része az egész folyamatnak, viszont e nélkül nincs remény a szép végeredményre. Lebontva így nézett ki:

A műszaki ellenőr:Mivel úgy döntöttünk, hogy megtartjuk a régi rugókat és a kender tölteléket is, ezért igyekeztünk  a lehető legalaposabban megtisztítani az egész ülőkét.

A lábait meghagytuk az eredeti állapotában és ezt a szép világosbarna kockás anyagot választottuk hozzá, így sikerült egy kicsit angolos hangulatúvá varázsolni a zsámolyt.

A kárpitozáshoz szükséges eszközeink (a kalapács és a harapófogó lemaradt):Miután minden készen állt, következett a munka látványosabb része.

Először a zsámoly alját újítottuk meg. Ehhez a gurtniból három-három darabot tűzőgéppel a keretre erősítettünk úgy, hogy a rugókat a szükséges mértékben összenyomja. Célszerű a végüket előtte kissé beolvasztani és kb. 1-1,5 cm-t visszahajtani, hogy elkerüljük a bomlást. A végén, néhány öltéssel minden rugót oda is varrtam a hevederekhez, ezzel megakadályozva, hogy kiugorjanak a réseken.

Miután az aljával elkészültünk, a kárpitozás következett. Az anyagot tűzőgéppel rögzítettük a kerethez, először két szemben lévő oldalt, majd a másik kettőt. Fontos, hogy szépen elrendezzük és feszesre húzzuk a kárpitot. A sarkokat eligazítottuk, végül létra öltéssel, kárpitos tű segítségével bevarrtam a nyílásokat. (Ez a legjobb rész.)

Ilyen lett:

 

 

Hozzászólok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.