Textil kosár, varrás nélkül

A minap egy szabásmintát keresve, bukkantam rá ennek a textil kosárnak az ötletére az alábbi Tilda könyvben: Bár korábban átsiklottam felette, most úgy éreztem, mindenképpen kell csinálnom egyet. Szeretem ezt az ihletett hangulatot, mert ilyenkor tökéletesen biztos vagyok abban, hogy meg tudom valósítani, amit eltervezek. Most sem volt másképp.

A kosárhoz vastag kötélre, textilre, egy tálra és ragasztópisztolyra van csak szükség.

A kötél, amit választottam, 16 mm átmérőjű. A tisztességes neve: polipropilén fonatolt kötél. Mivel a boltban összesen 4,5 m volt belőle, így ennyit használtam. Az igazat megvallva még ezt is sokalltam, aztán, amikor nekiálltam, sokként ért a felismerés, hogy ebből a mennyiségből nem lesz olyan hatalmas lapos kosaram, amilyet először szerettem volna. Végül kipróbáltam több tálat is, míg megtaláltam azt, amelyiket körbe tekerve pont elég lett a kötelem.

A textil bevonathoz maradék anyagokat, ingeket és egy szoknyát használtam.

A kosár, textillel bevont kötél karikák összeragasztásával jön létre, ezért először a karikákat kell kialakítani. Ez egyáltalán nem nehéz. A tálat fejtetőre állítva, a legalsó (a kész kosáron legfelső lesz) karikát kimértem, a kötelet egy éles késsel elvágtam, a végeit kissé beolvasztottam, hogy ne bomoljon, és ragasztópisztollyal összeragasztottam. Majd ugyanígy megcsináltam mindet. Ahogy a képen is látszik, nem lesz tökéletesen sima a ragasztásnál, de lehet orvosolni, ha pl. szigetelő szalaggal bevonjuk ezeket a részeket. Ezután a karikákat kb. 3-4 cm széles textilcsíkokkal körbetekertem úgy, hogy a csík egyik szélét alá hajtottam, hogy ne rojtosodjon ki. Egy-egy csík végéhez érve, pici ragasztóval rögzítettem is az anyagot a kötélhez. Miután minden karika elkészült, a sablon tálat továbbra is használva, soronként óvatosan összeragasztva, felépítettem a kosarat. Nekem nagyon tetszik, kellemes fogása van, masszív, nehéz és jó kézbe venni. Egy hátránya, hogy nem mosható, de engem ez most egyáltalán nem zavar. Szerintem mutatós lehet színátmenetesen vagy egyféle anyagból, de akár nagyon tarkán, színesen is.

Ilyen lett:

 

Hozzászólok