Parasztbútorok új ruhája II.

Múlt hétvégén lezajlott a Bőköz Fesztivál, melynek egy aprócska, ugyanakkor igen közkedvelt eleme volt a Parasztbútorok új ruhája elnevezésű programunk. Tésenfán Pál Zsolti Öko- és kultúrkertjében alakítottunk ki egy ideiglenes műhelyt, ahol bemutattuk, hogy hogyan lehet ezeket a kiszolgált, divatjamúlt, de még mindig használható állapotú tömeg bútorokat egyszerű festéssel felújítani. Parasztbútorokhoz falun elég könnyű hozzájutni, szinte minden háznál fellelhető néhány darab még ma is. Ezt a programon résztvevők is megerősítették, mert kivétel nélkül állították, hogy nekik, vagy valamelyik családtagjuknak is van egy-egy kallódó példány a birtokukban. Örömteli volt számomra, hogy többen ihletet kaptak és elhatározták, hogy ők is kipofozzák a méltatlanul mellőzött bútoraikat.

A képeket Pál Norman készítette és hűen tükrözik műhelyünk és a kultúrkert hangulatát. A festés folyamatáról a fázis fotók elmaradtak, annyira belemerültünk az alkotásba, de úgy gondoltam, hogy írok egy rövid összefoglalót a bútorfestéssel kapcsolatos tapasztalataimról és véleményemről.

Parasztbútorokkal nem azért érdemes foglalkozni, mert értékes darabokról van szó, hanem azért, mert praktikusak, sok tárolóval rendelkeznek és csak a fantáziánk szab határt, hogy milyen “új ruhába öltöztetjük” őket. Ezután viszont a beléfektetett munkától és egyéniségünktől válnak egyedivé, értékessé és méltóvá, hogy újra otthonainkat szolgálják.

A bútorfestés legfontosabb és nélkülözhetetlen lépése, a bútorok megfelelő előkészítése:Elsőként a pergő festékréteget spaklival, majd egy durvább 60-80-as csiszolóvászonnal szoktam eltávolítani. Számomra a kézi csiszolás gyorsabb és közvetlenebb a kapcsolatom a bútorral is. A csiszolás során nem szükséges az összes festékréteget leszedni, csak annyira, hogy egy viszonylag sima felületet kapjunk és ne maradjanak leváló részek. Miután  a csiszolás kész, portalanítani kell a bútort.Ezt követően, festékboltokban kapható, vizes alapú akril glettel javítom ki a hibákat. Spaklival, hasonló módon kell alkalmazni, mint, ahogy a falakat szokás javítani festés előtt. Miután megszárad, ezt is le kell csiszolni, de itt már egy jóval finomabb 100- 120-as csiszolóvásznat érdemes használni. Ha ezek után még további hibák lennének a bútoron, akkor a glettelést újra és újra ismételni kell, míg elégedettek nem leszünk a bútor felületének simaságával. Glettelésnél jobb, ha több vékony réteget alkalmazunk. Sokkal könnyebb a csiszolás és a végeredmény is szebb lesz. Ha ez kész, ismét alaposan portalanítani és zsírtalanítani kell a bútort.A festés:A program során vizes bázisú zománcfestéket használtunk. Azért szeretem ezt a festéket, mert gyorsan szárad, nem büdös, nem kell hozzá hígító, az ecsetek vízben kimoshatók és akár télen, a fűtött lakásban is használhatók. Ma már bármilyen gyönyörű színben ki tudják keverni, a festett felület pedig egységes és tartós lesz.Szóval az alaposan előkészített bútorokat, ecsettel és hengerrel (szivacs vagy bársony) ezzel a vizes alapú festékekkel festettük le. Általában 2 réteg elegendő, ritkán 3-ra is szükség lehet, de a gyors száradás miatt ez nem okoz különösebb kényelmetlenséget. A festéken minden esetben feltüntetik, hogy mennyi a használatba vételi idő, általában 24 óra.

Ez az én festési rutinom, ami egyáltalán nem bonyolult, mégis szép és tartós eredményt lehet vele elérni. A programon több bútort is festettünk. A legnépszerűbb, egy 50 éves kredenc volt, aminek az egyik felét meghagytuk eredeti állapotában, a másikat szépen felújítottuk. Világos szürkére festettük a szekrény vázát, az ajtókat pedig sötétszürkére és világosszürke pöttyökkel díszítettük. A pöttyözést saját gyártmányú pecséttel készítettük. Dekorgumiból kivágott köröket ragasztottunk parafadugóra és tökéletesen működött.A másik nagy kedvenc ez a szennyesláda volt, melyet a képen látható, transzferezett felirattal láttunk el. Transzferezésről korábban egy konyharuha kapcsán már írtam, ez ugyanúgy alkalmazható festett felületeken is.

Az alábbi kis komódot szürkére és lilára festettük, a háziasszony kérésére, aki a jövőben fürdőszobai tárolásra fogja használni.

Ezt a széket a kidobástól mentettük meg és az előkészítés után, kicsi gyerekek  festették le szinte hibátlanul.

Végül néhány fotó a kultúrkert hangulatáról:

Jövőre folytatjuk!

Hozzászólok