Papírmasé tök

Jó ideje terveztem kipróbálni a papírmasé szobrászatot. Ennek a töknek az elkészítése éppen megfelelő alkalom volt egy kis gyakorlásra. A technika nem éppen az általam kedvelt “gyorsan látványosat” elven alapul, mégis képes voltam türelmesen várakozni az egyes lépések között és így megalkotni ezt a jópofa tököcskét. Mivel rendkívül kellemes időtöltésnek bizonyult a papírmasézás, ezért bátran állíthatom, hogy folytatása következik.A papírmasé technikáról bővebben itt olvashattok.

A tök formát egy kukás zsák felfújásával és maszkolószalaggal alakítottam ki. Ez eleinte jó ötletnek tűnt, mert hamar elkészült és könnyen lehetett ráragasztani a papír rétegeket, de a száradási idő alatt kissé elengedte a levegőt, így a kész mű lapos lett. Igaz ez engem nem zavar, de sokkal szebb formája lett volna, ha az alap végig pufi maradt, ezért legközelebb mindenképpen kitömném a zsákot összegyűrt újságpapírral.

Az újságpapír rétegeket csirizzel ragasztottam fel a formára. Ez egy teljesen természetes anyag, az elkészítése pedig igen egyszerű :

Hozzávalók:

  •  2 dl víz
  • 3 teáskanál finomliszt

Elkészítése:

1, 5 dl vizet feltesszük melegedni, közben a  0,5 dl vízben csomómentesre keverjük a 3 teáskanál lisztet. Amikor a víz már majdnem forr, akkor a lisztes keveréket bele öntjük és állandó keverés mellett néhány percig főzzük. (Mintha pudingot készítenénk.) Ha langyosra hűlt, már használható. Hűtőben napokig eltartható.

Kb. 3-4 rétegben borítottam be a formát, majd türelmesen megvártam, míg az egész alaposan kiszárad. Ez több, mint egy nap volt. Végül zuzmó zöld Dekor Paint-tel festettem le és egy valódi töknek a szárát ragasztottam a tetejére. Ezzel a módszerrel bármekkora tököt lehet készíteni, egészen aprót, vagy akár gigantikus méretűt is. Száradás után kedvünk szerint festhetjük, dekupázsozhatjuk, azonban nem vízálló, így csak fedett hely dekorálására alkalmas.

Ilyen lett:

 

Hozzászólok