Karácsonyi manók

Néhány éve rendkívül nagy népszerűségnek örvendnek Magyarországon a karácsonyi manók. Pinterest-en és különböző kézműves Facebook csoportokban szebbnél szebb példányokat látni. Bár korábban már varrtam karácsonyi manókat, most engem is hatalmukba kerítettek ezek a hosszú lábú, sisak alól kikukucskáló cukiságok, úgyhogy  a hétvégén el is készítettem Irmát és Imrét, hogy kedves társaink legyenek az ünnepre hangolódásban. Próbáltam, a számomra lehető legegyszerűbb kivitelezési módot kigondolni, amit most meg is mutatok, hátha valakinek a segítségére lehet.

A manók kizárólag dekorációs célból készültek, nem gyerekjátékok!

A kész manók mérete, a talpuktól a sapkájuk csúcsáig: Irma 40 cm, Imre 45 cm.

A fiú manó alkatrészei:

Először a lábfejét formáztam meg levegőre száradó gyurmából. Szerintem a só-liszt gyurma is tökéletesen megfelel, de nekem volt itthon egy kis maradék levegőre száradó, ezért ezt használtam. Még nedvesen beleállítottam a lábszárakat, melyek 20 cm hosszú, 8 mm átmérőjű maradék csaplécek. Egy nap száradásra volt szükségük.

A teste kb. 13 cm magas polisztirol tojás. A textilek újrahasznosított anyagok, szürke, farmerkék és tört fehér lenvászon ruhákból származnak.

A sapkájához egy háromszöget vágtam ki, félbehajtottam és végig varrtam. Itt ügyelni kell arra, hogy elég bő nyílása legyen, mert eléggé rá kell majd húzni a manó fejére.

A harisnyájához 2 db 35 cm x 3,5 cm-es téglalapot félbehajtottam, végig varrtam, majd kifordítottam és belebújtattam a lábakat.

A cipőkhöz a gyurmatalpat kb. 0, 5 cm ráhagyással körberajzoltam, megmértem a kerületét. Nekem 18 cm hosszú, 6 cm széles téglalapot kellett használnom a cipő oldalához. Mivel a len anyagnak nem igazán van tartása, ezért vékony felvasalható közbéléssel erősítettem meg. Merevebb anyagnál erre nincs szükség. Végül a cipő talpát és oldalát összevarrtam. A manó lábára igazítva szépen be lehet hajtogatni előbb elől, majd kétoldalt, és egy erős cérnával összekötni, mint egy cipőfűzőt. A felöltöztetett lábakat ragasztópisztollyal ragasztottam a tojásba.

 

A köpenyéhez szintén egy téglalapot félbehajtottam, összevarrtam, alul és felül beszegtem. A méretét a tojáshoz próbálva alakítottam ki, úgy, hogy se túl hosszú, se túl rövid ne legyen. Felül erős cérnával összekötöttem.

A karokhoz először egy kék és egy fehér anyagot összevarrtam, félbehajtottam, rárajzoltam a karok körvonalát, összevarrtam, körbevágtam, kifordítottam, nem túl keményre kitömtem, végül a kifordító nyílást rejtett öltésekkel bevarrtam.

Az orrához egy kb. 8 x 8 cm-es négyzetet vágtam ki bézs színű póló anyagból, vatelinnel tömtem és gombócot formálva összekötöztem. A felesleges anyagot levágtam.

A szakállát fonalból alakítottam ki. Egyszerűen feltekertem egy könyvre, félbevágtam és a közepén jó erősen összekötöttem.

 

Végül néhány gombostű segítségével állítottam össze a manót.

Irma is hasonló módon készült, csak ő rövidebb inget és rakott szoknyát visel. Szakáll helyett pedig, fonalból készült hajfonata van.

Mindenkinek örömteli készülődést kívánok!

Hozzászólok